top of page

Tai Chi Chuan Nedir?


Tai Chi Chuan, kimi kaynaklara göre geçmişi 5000 yıl gerilerde olan, bir Çin egzersiz sistemidir. Çin, tarihsel olarak, felsefe ve sağlık kavramlarının harmanlandığı, güçlü hareket sistemlerince zengin bir ülkedir. Bu altyapı, Tai Chi sisteminin gelişmesine yol açan bir atmosfer yaratmıştır. Bazen ‘Çin Yogası’ ya da Taoist Yoga diye de adlandırılır. Tek bir cümleye sıkışmış tanımlama onu anlatmaya yetmez. Örneğin “Tai Chi spordur” dediğimizde sadece bir boyut anlatılmış olur. Tai Chi hareketlerinin oluşumu felsefe, fizyoloji, psikoloji, geometri, dinamik kuralları gibi farklı boyutların aynı anda varlığı ve karşılıklı etkileşimi iledir.

Tai Chi Chuan söz dizisinin Türkçe birebir çevrisi pek anlamı açık etmez! Bunu yapacak olsak; “En Mükemmel Yumruk” diyebiliriz ki, ne ifade eder?

Tai Chi sözü, Yin-Yang diye bilinen sade bir motifle ifade edilen, felsefi bir kavramdır. “En mükemmel, yüce güç, kozmos-evren” gibi çevrilebilir. Chuan, ise “yumruk “anlamına gelir ki, en genelde savunma sanatı sürecini ifade eder. Hepsi bir arada: “Savunma sanatını evrenin, doğanın bütünsellik içinde çalışma yasalarını anlama ve onun gibi yaşama yolu ile insani gelişme” olarak anlaşılabilir. Bu yüzden, bazen ben de Tai Chi Chuan için kısaca “Tai Chi” desem de, dünyada bu konuda bir söz kullanım hatası olduğunu söyleyebilirim. Biz Tai Chi felsefesini hayatımıza değişik uygulamalar ile koyabiliriz. Bilindik biçimde çıplak el savunma sanatını Tai Chi felsefesi ile yaparsak uygulamanın adı Tai Chi Chuan olur. Bu felsefeyi kılıç sanatında yaşarsak,uygulamanın adı Tai Chi Jien(kılıç) olur. Sopayı bu felsefe ile kullanırsanız adı Tai Chi Sopa olur. Eğer gündelik yaşamınızda iletişiminizi bu felsefe ile kuruyorsanız, bunun çalışması içindeyseniz, siz de tuttuğunuz bu iletişim yolunu rahatlıkla Tai Chi İletişimi diye adlandırabilirsiniz. Sonuçta gündelik her çeşit uygulamada felsefe yapabiliriz, felsefe ile davranabiliriz. Bu anlayış ile Tai Chi Chuan yerine Tai Chi diye kısaltma yaparsak, sorun yok.

Recent Posts

Archive

Search by Tags

No tags yet.

Follow us

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page